Pandemin förändrade mycket på arbetsmarknaden och hur vi använder oss av teknologi under arbetsdagen. Allt fler företag inser idag fördelarna med att arbeta hemifrån och att det i många fall är mer effektivt att hålla möten digitalt istället för fysiskt. Även intervjuprocesser har gått in i en ny och digital fas. Idag är det inte ovanligt att företag och rekryterare väljer att hålla första intervjun digitalt. Bör man tänka annorlunda när intervjun är digital? Vad är viktigt att tänka på? Nedan kommer fyra tips på hur du bäst förbereder dig inför en digital intervju.

 

1. Var noggrann med din miljö.

Inför en digital intervju är det viktigt att du väljer ut en städad plats utan distraherande element. Smutsig disk i köket eller en klädhög på sängen är ingenting som den som intervjuar dig behöver se. Du vill även se till att du sitter i en tyst miljö. Att utföra din intervju på ett fullpackat kafé eller med din tvättmaskin igång i bakgrunden kommer lätt bli störande – både för dig och den som intervjuar. Det är även viktigt att du väljer ut en plats där ljuset inte lyser direkt bakifrån. Annars riskerar ditt ansikte att försvinna och bli otydligt i kameran.

 

2. Tänk på att ge ett professionellt intryck.

Inför en digital intervju bör du göra dig i ordning och klär dig precis som du skulle ha gjort om intervjun hade varit fysisk. Håll ditt kroppsspråk positivt – nicka och le precis som om personen vore i samma rum som du. Det kan kännas lite märkligt men försök att hela tiden titta in i kameran när du pratar istället för på personen som intervjuar dig.

 

3. Undersök tekniken i god tid.

Redan dagarna innan din intervju vill du vara noga med att se till att du har den tekniken som krävs. Är det något program du måste ladda ner? Fungerar din kamera och mikrofon som de ska? Koppla gärna upp dig några minuter innan intervjun ska börja för att du ska få en möjlighet att se dig själv i kameran innan. Det kan hjälpa dig att bli trygg i att titta in i kameran istället för direkt på dig själv.

 

4. Förberedelse är A och O.

Oavsett om du har en fysisk eller digital intervju så är förberedelsen alltid lika viktig. Se därför till att du gjort en grundlig research om företaget och rollen du intervjuas för. Läs, läs och åter igen läs igenom allt du kan om företaget och trender kopplat till den bransch som du hoppas få anställning inom.

 

På MultiMind hjälper vi gärna till med tips och råd inför intervjuer. Tveka inte på att kontakta oss idag!