LinkedIn-profil

Våra Tips & råd för en bra LinkedIn-profil

LinkedIn hör idag till världens största professionella nätverk med över 850 miljoner medlemmar i fler än 200 länder världen över. I Sverige har användandet för denna plattform ökat kraftigt med ca 25 000 nya medlemmar varje månad och idag finns det totalt nästintill 3 miljoner registrerade medlemmar. För många företag och arbetare har det därför blivit ett väsentligt verktyg för de som är måna om sin karriär, strävar efter att utvecklas och vill bygga upp sitt kontaktnätverk. Här sker allt från försäljning och nätverkande till rekryteringar och jobbansökningar.

Därför är det av stor betydelse att ha en attraktiv LinkedIn-profil som hjälper dig att utvecklas i din karriär. För de som haft ett stabilt jobb under en längre tid är det väldigt lätt hänt att det glöms bort att uppdatera sin profil. Har du insett att din profil är föråldrad och att det behövs lite uppdateringar för att din LinkedIn-profil ska vara mer tilltalande? Läs i så fall våra tips nedan!

Hur bör egentligen en bra LinkedIn-profil se ut för att attrahera och komma i kontakt med rätt människor? För att hjälpa dig med detta ger vi som professionellt bemanningsföretag i Stockholm våra värdefulla tips som hjälper dig att stärka din profil idag!

Stärk din LinkedIn-profil med våra 12 tips och råd

– Vad vill du med ditt nätverkande?
– Ladda upp en profilbild & omslagsbild
– Fyll i din profil
– Håll den uppdaterad
– Gå med i grupper
– Relevant arbetslivserfarenhet
– Tillägg av sökord i avsnittet för kompetenser
– Skapa en unik LinkedIn URL
– Välj dina kontakter
– Rekommendationer
– Små, frekventa uppdateringar
– Sätt på Open to Work

LinkedIn på mobil

1. Vad vill du med ditt - nätverkande?

Något som kan vara värt att reflektera över innan du skapar eller utvecklar din LinkedIn-profil är att redogöra för dig själv vad du vill med ditt nätverkande? Vad är ditt huvudsakliga mål? Vilka är egentligen profilerna som kommer att besöka din profil? 

Det är nämligen en signifikant skillnad på om du själv arbetar som företagare och är på jakt efter nya kunder – eller om du söker en ny anställning. Se därför till att göra det klart för dig själv vad du är ute efter. När du har svaret på detta kommer det att underlätta betydligt när du väl ska börja skapa eller vidareutveckla din profil.

2. Ladda upp din profilbild & omslagsbild

Enligt LinkedIn själva får en profil med bild 21 gånger fler profilbesök och 9 gånger fler kontaktförfrågningar än en utan bild. Se därför till att ha ett genomtänkt och professionellt foto på dig själv på din LinkedIn-profil – använd en aktuell bild, klä dig passande, undvik röriga bakgrunder eller beskurna gruppfoton och se till att fokus i bilden finns på ditt ansikte.

Utöver ovannämnda, se till att använda länken under ditt foto. Kopiera länken och ha med med den i din mejlsignatur, cv eller på ditt visitkort. Om någon väljer att klicka på länken så kommer de direkt till din LinkedIn-profil. Du har även en möjlighet att anpassa din länk så att den blir kortare som du kan läsa mer om under punkt nummer 8.

3. Fyll i din profil

Innan du sätter igång med att använda LinkedIn aktivt så är det en god idé att arbeta igenom din profil ordentligt och lägga till information i de olika profilavsnitt som du kan använda dig av. Desto mer relevant information du tar med, desto lättare blir det för rekryterare att hitta dig. På denna plattform finns en mycket användbar funktion som ger en indikation kring hur komplett din profil är och talar om vilka avsnitt du kan lägga till för att göra den ännu bättre.

4. Håll din profil uppdaterad

Se alltid till att hålla din profil uppdaterad vad gäller relevanta arbetslivserfarenheter, jobbtitlar och kvalifikationer m.m. Det är dig själv som person som du ska sälja in och inte enbart en uppsättning av dina kompetenser som du innehar – tänk dig att du samtalar med någon och skriv i första person. Detta kommer hjälpa dig att kommunicera dina mjuka färdigheter.

5. Gå med i grupper

På LinkedIn hittar du ett flertal grupper där vissa av dem ger en mycket bra möjlighet till såväl kompetensutveckling som nätverkande. Detta är som sagt en god möjlighet till att skapa kontakter inom det område som intresserar dig, i synnerhet med personer du känner personligen och som skulle kunna ge dig en referens. Detta är guld värt när du söker efter jobb. Det uppskattas att omkring 70% av alla jobb inte annonseras ut, så ett deltagande i en grupp vara avgörande för att du ska hitta eller bli rekommenderad till ditt drömjobb.

6. Ha med relevant arbetslivserfarenhet

Ifall du har många olika kompetenser och lång arbetslivserfarenhet bör du sålla bort viss information – försök ta med de mest relevanta erfarenheterna och kompetenserna för tjänsterna som du är intresserad av.

Om du känner att du saknar relevant arbetslivserfarenhet bör du ändå försöka bevisa för dina potentiella arbetsgivare att du besitter erfarenhet som du kan dra nytta av för den nya tjänsten. 

När du lägger till dina tidigare arbeten bör du se till att skriva dessa så tydligt som möjligt. Se till att använda “bullet points” med de områden du arbetat med på just den arbetsplatsen. Se dessutom också även till att länka till specifika projekt som kan vara av intresse för besökaren att ta del av.

7. Tillägg av sökord i avsnittet för kompetenser

Ifall du vill generera riktigt meningsfullt värde från LinkedIn är det av stor vikt att din LinkedIn-profil är optimerad. När du fått din profil optimerad visar du vem du är och vad du faktiskt gör på ett konkret sätt. En nyckelfaktor för detta är att du använder dig av rätt sökord för att hjälpa potentiella arbetsgivare att hitta dig när de söker på LinkedIn. 

De tillägg av ord som du tar med i kompetensavsnittet fungerar nämligen som sökord. Detta innebär att när en rekryterare söker efter dessa ord så dyker din profil upp. Eftersom din profil har möjlighet till att innehålla upp till 50 st kompetenser är detta en god möjlighet att öka din chanser för att din profil visas i rekryterares sökningar.

8. Skapa en unik LinkedIn-URL

För att göra din profil mycket snyggare och bättre, se till att använda dig av en LinkedIn-URL som är proffsig och “clean”. Detta gör att det dessutom blir mycket enklare när du väl ska länka till din profil. Tänk på att helst använda ditt för- och efternamn om det fortfarande finns tillgängligt. Du ändrar din personliga LinkedIn länk under dina profil inställningarna.

9. Välj dina kontakter

Bjud in kollegor, studenter och bekanta till att vara kontakter med dig. På så sätt har ni möjligheten att se varandras profiler, aktiviteter och andra kontakter.

Att ha ett större kontaktnätverk gör inte din profil bättre utan kan faktiskt minska din trovärdighet samt gör det svårare för dig att filtrera ut de mest väsentliga kontakterna du har. Så se därför till att skapa kontakt med de personer/företag som är av intresse och ger dig bättre förutsättningar för att nå dina målsättningar – mer betyder inte alltid bättre!

10. Rekommendationer

En rekommendation är ett skriftligt intyg från en av dina kontakter och gör det extra kraftfullt i jämförelse med ett vanligt intyg i och med att ett namn, profilbild och titel står bredvid den givna rekommendationen. Att använda sig av rekommendationer på LinkedIn är ett bra sätt att synliggöra din referenser från kollegor, chefer eller andra personer som du har eller tidigare haft kontakt med i ditt yrkesliv.

11. Små & frekventa uppdateringar

När du verkligen är på jakt efter ett nytt jobb kan det vara en god idé att uppdatera din LinkedIn profil lite mer frekvent. Har du inte uppdaterat på x antal månader är det mindre sannolikt att din profil dyker upp i början av sökresultaten för en rekryterare. Att enbart uppdatera ett eller två ord ökar sannolikheten att din profil hamnar högst upp i sökresultaten.

12. Aktivera Open to Work

Många rekryterare som använder LinkedIn Recruiter kommer i första hand att välja att ta fram sökresultat och kontakta kandidater som har inställningen Open to Work på. Notera att detta inte innebär att du per automatik får en märkning på din profilbild att du är öppen för nya möjligheter – detta får du välja själv.
Open to Work innebär enbart att rekryterare med specifika LinkedIn Recruiter licenser kan se att du är öppen för nya arbeten. LinkedIn gör allt de kan för att undvika att din nuvarande arbetsgivare ser att du har denna inställning på.
Har du en uppdaterad och intressant LinkedIn-profil kan vi nästan garantera att denna inställning gör att du får en kraftig ökning i mängden jobbmöjligheter som rekryterare skickar till dig.

Frågor?

Vi hjälper gärna till! Klicka nedan för att kontakta oss
Kontakta