Personligt brev

Personligt brev eller inte?

Det råder en diskussion kring hur relevanta personliga brev är. Vissa menar på att personliga brev inte passar in i kompetensbaserad rekrytering och somliga menar att det är mycket viktigt då det är det första intrycket du ger till en potentiell arbetsgivare.

Eftersom det råder en mycket delad uppfattning kring detta både hos rekryteringsbolag och hos rekryterande chefer kan vi inte avråda till att skicka ett personligt brev när du söker tjänster utanför oss.

Däremot kommer vi på MultiMind inte kräva ett personligt brev när du söker tjänster hos oss, men om du bifogar ett så läser vi det gärna. 

Beroende på tjänsten du söker kan det vara mycket lämpligt att du visar på din förmåga att formulera ett budskap i text och där är det personliga brevet ett perfekt tillfälle.

Så skriver man ett personligt brev - Tips & Råd

Vad är det egentligen du ska tänka på när du ska skriva ett personligt brev och hur skriver du ett bra personligt brev för att fånga en potentiell arbetsgivares intresse? 

Innan du sätter igång med ditt skrivande så ska vi ta upp de vanligaste frågeställningarna kring personligt brev.

Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev är ett komplement till ditt CV som beskriver lite mer ingående vem du är. Det är i ditt personliga brev som du har möjligheten att särskilja dig från mängden och sticka ut bland alla ansökningar.

Vad ska ett personligt brev innehålla?

Du bör motivera varför du söker tjänsten samt vilka kompetenser du besitter som gör att arbetsgivaren ska välja just dig. Lyft dina kunskaper och styrkor. Du kan även ta med dina mål och ambitioner i det personliga brevet.

Hur inleder & avslutar man ett personligt brev?

Vi föreslår att du skriver ett kort, slagkraftigt och intresseväckande stycke alternativt ett citat i stil med “Erfaren och noggrann webbutvecklare som drivs av höga ambitioner.”

Det kan vara bra att avsluta med en uppmaning för att läsaren återigen ska bli påmind om ditt intresse och tillgänglighet. Två exempel: “Jag ser fram emot att höra ifrån er” alternativt “ni når mig på mejl, telefonnr”.

Skriv ett personligt brev som sticker ut

Istället för att skicka iväg ett personligt brev som skulle passa till vilken jobbannons som helst så anpassar du det efter den tjänsten du söker till. Exempelvis är det bra att nämna arbetsgivarens företagsnamn och/eller rikta brevet till ansvarig rekryterare. Det gäller även att vara uppmärksam på vad som efterfrågas av arbetsgivaren, vilka kunskaper och erfarenheter som krävs och se till att beröra det i ditt personliga brev. För att väcka uppmärksamhet och inlevelse hos läsaren kan du använda dig av frågeställningar som du sedan besvarar i texten. Exempelvis genom små rubriker som  “Varför vill jag jobba hos er?” eller “Vad kan jag bidra med i ert team?” osv.

Att undvika när du skriver ditt personliga brev

– Tänk på att inte upprepa för mycket av det som står i ditt CV.

– Se till att inte skriva för mycket. Mottagaren ska orka läsa hela texten.

– Var noga med att det du tar med i det personliga brevet är relevant.

– Beroende på arbetsplatsen du söker till kan det vara en god idé att inte vara alltför formell. Ditt personliga brev ska spegla dig och tonaliteten ska ge en känsla att du är en person som passar in i deras arbetsmiljö.

Kika på våra lediga jobb idag!

Nu när du fått lite information kring hur du ska tänka när du skriver ditt personliga brev kanske du ska passa på att uppdatera ditt CV. Läs därför gärna vårt inlägg om tips och råd för hur man skriver ett CV som ger dig drömjobbet. När du har både CV och personligt brev klart kan du kika bland lediga jobb och se hur de tas emot av arbetsgivare.

Frågor?

Vi hjälper gärna till! Klicka nedan för att kontakta oss
Kontakta