Att rekrytera marknadsförare kan kännas som en svår utmaning, särskilt med tanke på att det är en bransch i ständig utveckling. Det finns även en väldigt stor bredd av färdigheter och specialistområden bland de som arbetar med marknadsföring, att hitta rätt kandidat kan ibland kännas övermäktigt.

MultiMind hjälper er gärna med rekryteringsprocessen. Har ni däremot planerat att sköta rekryteringen internt så vill vi dela med oss av några viktiga tips som vi tycker att ni bör ha i åtanke vid en rekrytering. Förhoppningsvis kan våra tips göra er rekryteringsprocess något enklare!

Var tydliga när ni definierar rollen

Innan ni inleder er rekryteringsprocess är det viktigt att ni har en tydlig bild över rollen och vilken typ av kandidat ni söker. Ni behöver definiera ansvarsområden, de färdigheter som krävs för rollen samt era egna förväntningar. Genom detta blir det enklare att skriva en effektiv och tydlig arbetsbeskrivning som lockar kandidater till att söka.

 

Leta efter olika kompetenser och bakgrunder

Marknad är en bred industri, därför är det viktigt att man letar efter kandidater med olika kompetenser och bakgrunder. Till exempel, en person som har en bakgrund inom digital marknadsföring kommer säkerligen passa bra för en roll som kräver erfarenhet av sociala medier. Samma person kommer däremot kanske inte passa lika bra för en roll inom en mer traditionell marknad. Se till att ni letar efter kandidater som kan bidra med ett unikt perspektiv och som kan hjälpa ert team framåt.

 

Kom ihåg era värderingar

Marknadsföring är ett område som kräver en hel del samarbete mellan kollegor. Därför är det viktigt att ni anställer en person som är en bra match även sett till er företagskultur, era värderingar och trivas med att jobba i team. En heterogen grupp med gott samarbete bidrar till god arbetsmiljö samt goda förutsättningar för teamet inom flera aspekter.

 

Dessa personlighetsdrag är viktiga

Marknadsföring är ett område som kräver en nivå av kreativitet, innovation och anpassningsförmåga från den som är anställd. Leta efter en kandidat som utstrålar dessa personlighetsdrag. Personen bör även ha en stark arbetsmoral, ett öga för detaljer och en passion för branschen. Dessa personlighetsdrag kan vara minst lika viktiga som tekniska färdigheter när det kommer till en roll inom marknadsföring.

Våga investera i utbildning och utveckling

Denna bransch förändras ständigt, och därför är det viktigt att ert företag inte är rädda för att investera i både nya och tidigare anställdas utveckling. Se därför till att ni löpande erbjuder era anställda möjlighet till exempelvis kurser där de får vidareutveckla sina färdigheter. Det är även viktigt att ni ser till att ert team har de senaste tekniska verktygen. Genom att investera i era anställda på detta sätt kan ni säkerställa att er organisation fortsätter att vara i framkant inom er bransch. 


För att sammanfatta, rekrytering inom marknadsföring kräver att ni tänker igenom en rad olika faktorer. Ni bör se till att rollen är tydligt definierad samt vilka personliga egenskaper ni värdesätter för att lyckas i rollen
. Se även till att ni ger denna person rätt verktyg och förutsättningar till fortsatt utveckling inom sitt område. Att ha detta i åtanke under er rekryteringsprocess kommer att öka era chanser att hitta rätt kandidat samtidigt som ni bygger vidare på ett starkt och effektivt marknadsteam.

På Multimind har vi gedigen erfarenhet av rekrytering och bemanning inom marknadsföring samt ett starkt nätverk av talangfulla marknadsförare. Vi hjälper er gärna om ni behöver fler tips eller hjälp vid rekrytering av marknadsförare.

Tveka inte på att kontakta oss redan idag!