Stressad på jobbet

De allra flesta av oss kan nog relatera till att någon gång under vårt arbetsliv känt av jobbrelaterad stress. Även om du älskar ditt jobb så är det svårt att hitta ett jobb som inte innehåller stressiga moment då och då. Det är lätt att känna av stress när en deadline närmar sig eller när man ska utföra en utmanande uppgift. Om man däremot känner en konstant stress kan detta väldigt snabbt leda till en låg energinivå, svårigheter att utföra även enkla arbetsuppgifter och påverka både din fysiska och mentala hälsa till det sämre.

Stress är en naturlig reaktion när vi känner av press, så att tänka att man ska eliminera stressiga moment från sitt arbetsliv helt är dessvärre inte realistiskt. Du kan däremot lära dig att hantera stressiga situationer och dina reaktioner på ett mycket bättre sätt. Nedan listar vi några tips för hur du hanterar stress på jobbet.

 

1. Spåra dina stressfaktorer.

Ett bra sätt att identifiera exakt vilka situationer som orsakar stress i din arbetsmiljö är att skriva dagbok under några veckor. Dokumentera dina tankar, känslor och information om till exempel miljön eller vilka personer som var involverade. Skriv även ned hur du reagerade i denna situation. Höjde du rösten? Gick du ut och tog luft? Att dokumentera detta kommer att hjälpa dig hitta mönster i vad som utlöser stress inom dig och hur du reagerar i stressiga situationer. Med hjälp av denna information kommer du kunna hitta sätt att reagera på stress utan att det utlöser andra dåliga beteenden.


2. Sätt gränser.

I dagens digitala värld är det lätt hänt att man känner att man bör vara tillgänglig dygnet runt. Sätt tydliga gränser för ditt arbetsliv, till exempel kan du bestämma dig för att du inte kollar eller svarar på mejl efter arbetstid. Alla har vi olika preferenser när det kommer till hur mycket man vill kombinera arbetet med sitt privatliv. Att sätta tydliga gränser kan dock hjälpa dig att minimera den stress som så lätt uppkommer när man låter arbetet följa med hem.

 

3. Prata med din överordnade.

Produktivitet är kopplat till hur väl man mår, så att skapa en hälsosam arbetsmiljö bör vara en prioritet hos alla chefer. Om du känner av en orimlig stress, våga säg det till din chef! Syftet är inte att du ska sätta dig ned och börja lista en lång lista av klagomål, utan att ni tillsammans ska hitta en effektiv plan för att motverka stressfaktorer som du identifierat. Detta för att du både ska kunna prestera samtidigt som du mår bra på din arbetsplats. Du kan till exempel be din chef förtydliga exakt vad som förväntas av dig, att hen ger dig möjlighet till avlastning eller förklara om det finns saker som kan förändras i din arbetsmiljö för att du ska bli mer bekväm och mindre stressad.

 

4. Ta dig tid att ladda batterierna.

För att undvika de negativa effekterna av kronisk stress och utbrändhet behöver vi alla tid att varva ned. Denna tid kräver att du helt kan släppa ditt jobb. Var därför noga med att använda dina semesterdagar och låt dem inte gå till spillo. Tillåt dig själv att slappna av och släppa alla måsten. Har du inte möjlighet att ta ledigt? Se till att prioritera tid när du helt lägger bort både dator och mobil. Fokusera istället på en aktivitet som inte har något som helst med ditt jobb att göra.

 

Det är viktigt att tillåta sig själv att känna efter. Kanske hade samma arbetsuppgifter på ett annat ställe inte känts lika stressande? Ibland kan lösningen vara så enkel som att man behöver ett miljöombyte och testa sina vingar på en annan arbetsplats. Vi på Multimind finns här för dig om du känner att det är dags att ta nästa steg i din karriär. Här hittar du alla våra lediga jobb!