Vi har pratat med Marin Jóhannudóttir, rekryteringskonsult på MultiMind, och ställt några frågor om rekrytering av danskar i Sverige.

1. Vilka är fördelarna med att du är dansk när du rekryterar danskar?
Fördelen som dansk när man rekryterar danskar är först och främst språket. Ofta är språket av stor betydelse i de positioner som vi rekryterar danskar för, så det faktum att jag kan prata och skriva danska med dem, och därigenom bedöma deras språk ser jag som en stor fördel. För det andra är det också en fördel att jag förstår de frågor och bekymmer de kan tänkas ha, för jag har ju varit där själv. Jag har flyttat från Danmark till Sverige för att arbeta, så jag vet vilka typer av kulturella och praktiska problem som danskarna kan stöta på och jag kan ge råd och stöd.

2. Vilka är de största skillnaderna mellan det danska och svenska näringslivet?
Först och främst tror jag att likheterna är större än skillnaderna. Den största skillnaden man kommer att uppleva står i relation till företagskommunikationen. Danskar uppfattar svenskar som mycket konsensusorienterade, de söker kompromisser och är inriktade på att få så många som möjligt med på taget när beslut ska fattas. Danskar är mer benägna att ifrågasätta saker och är kanske mindre rädda för konfrontation. Naturligtvis gäller det här endast i generella termer. Vi kompromissar också en hel del, och jag är säker på att svenskar också ifrågasätter saker när det behövs

3. Vilka tips kan du ge danska kandidater som söker jobb i Stockholm?
Mitt tips skulle vara att börja med att kontakta ett rekryteringsföretag och be om råd om hur man kan närma sig jobbsökningen. Om du är ny på den svenska arbetsmarknaden kan det vara svårt att veta var du ska börja. Jag är säker på att du kanske också har många andra frågor som ”Hur hittar jag en bostad?”, ”Hur får jag ett personnummer?” och så vidare. Vi kan vägleda dig, inte bara i jobbsökningen utan i hela processen och hjälpa dig att få svar på andra frågor du kanske har

4. Vilka fördelar kan danska jobbsökare dra nytta av?
Du inte bör begränsa dig själv till dansktalande jobb. Men jag tror att du verkligen har en bra möjlighet att dra nytta av dina språkkunskaper. Många internationella organisationer har sitt nordiska huvudkontor i Stockholm och de är intresserade av dig, särskilt för att du talar danska. Även om du fokuserar på dansktalande jobb är konkurrensen mindre, vilket i slutändan ökar dina chanser.

5. Vad saknar du mest från Danmark?
När det gäller mat skulle jag säga riktigt danskt rågbröd. Utöver det, kanske min cykel (och cykelbanor – det känns säkrare att cykla i Danmark).

För mer information, kontakta Marin Jóhannudóttir på marin.johannudottir@multimind.se