I dagens digitala samhälle blir det allt vanligare att som arbetssökande bli ombedd att spela in ett video-CV. På MultiMind har vi valt att anonymisera CV:n från kandidater då vi sätter fokus på kompetensen och vill minska risken för fördomar. 

Många andra företag menar dock att ett video-CV ger kandidater en möjlighet att på ett modernt sätt bevisa sina färdigheter, erfarenhet och personlighet samt en större chans att sticka ut ur mängden och ge ett mer långvarigt intryck. 

Här listar vi därför våra bästa video-CV  tips för att skapa en både professionell och effektiv video om företaget du ansöker hos kräver det.

 

Planera ditt manus

Innan du trycker på play, se till att du har tagit god tid på dig att planera ditt manus. Skriv ned allt du vill säga och öva sedan flera gånger. Detta hjälper dig att hålla dig på rätt spår under din inspelning och säkerställa att du inte glömmer bort viktig information du planerat att nämna.

 

Klä dig professionellt

När du spelar in ditt video-CV bör du klä dig precis som om du skulle gå på en arbetsintervju. Undvik att klä dig i något som du inte är bekväm i och som tar för mycket uppmärksamhet från det du vill ha sagt.

 

Var noggrann med din miljö

Se till att du väljer en lugn miljö när du spelar in din video. Var även noga med att sitta på en plats med bra belysning och utan en distraherande bakgrund. Detta kommer hjälpa dig att fokusera på ditt budskap och säkerställa att din video både ser och låter professionell.

 

Kort är gott

Ditt video-CV bör vara max 2 minuter långt om inte rekryteraren kräver något annat. De som anställer är ofta upptagna personer och kommer inte hinna se längre videor på alla som ansöker. Håll därför din video kort och koncis och lyft fram dina främsta färdigheter och erfarenheter utan att gå in på för mycket detaljer som drar ut på videon.

 

Självförtroende är viktigt

När man spelar in ett video CV är ett gott självförtroende A och O. Tala tydligt och håll ögonkontakt med kameran. Var heller inte rädd för att visa din personlighet! Genom att utstråla självförtroende kommer du engagera tittaren samt skapa ett mer långvarigt intryck på rekryteraren.

 

Be om feedback

När du väl har spelat in din video bör du titta igenom den ett flertal gånger för att se till att ditt CV inte innehåller misstag eller tekniska problem. Det är dock lätt att missa detaljer när man tittar igenom något flera gånger. Be därför en vän eller familjemedlem att också titta på din video och återkomma med feedback innan du skickar iväg den.

 

Ett video-CV kan visa sig vara ett väldigt mäktigt verktyg i ditt jobbsökande. Med våra tips i åtanke så hoppas vi att du kan skapa en både professionell och effektiv video som hjälper dig att sticka ut från dina konkurrenter. 

Är du i behov att skriva ett nytt CV men känner dig inte bekväm med att spela in i videoformat? Här ger vi våra bästa tips på hur du skriver ett välskrivet CV som tilltalar arbetsgivare.